foto


licht


kleur


emotie


pracht


passie


verlegen


puur


verdriet


lach


schaduw


genot


liefdeFotograferen is een passie waarin ik me helemaal kan verliezen....

Al sinds mijn 18e jaar ben ik erdoor gegrepen, toen met een spiegelreflex, nu met een digitale systeemcamera.

Medio juni 2010 kocht ik de Lumix G2 met een prachtige lens, de Lumix H-VS014140 met een bereik (kleinbeeld) van 28 - 280 mm. De lens is een speciaal ontwerp, geweldig voor de fotografie en ideaal voor HD-video, door de geruisloze scherpstelling en een glijdend diafragma.
Daarbij heeft de lens zelf "Mega O.I.S.", wat betekent dat de optische stabilisatie meer dan uitstekend zijn werk doet.
De camera heeft een heel mooie techniek en de menustructuur is top! Zó gebruikersvriendelijk, vele goed geplaatste knopjes en een touchscreen voor directe bediening. Inmiddels is het 2014 en zijn er al heel wat wijzigingen geweest.
Mijn huidige camera is de Lumix GX8 met diverse lenzen. Heerlijke systeemcamera.

Fotograferen....
Prachtig, als ik werk met een systeemcamera, dan heb ik volledige controle voordat ik de foto maak.

Het hoge resolutie scherm kan ik alle kanten opdraaien, zodat de camera vanuit elk standpunt kan fotograferen. Dat stimuleert het innemen van een bijzonder standpunt.
Een mooi perspectief ontstaat b.v. vanuit een laag standpunt, soms vlak boven de grond of het water (vergezichten / macro fotografie). Ook hoog boven het hoofd kan zonder problemen gefotografeerd worden.

Bij de foto rechts komt het draaibare scherm goed van pas. De kijkhoogte van de camera is dezelfde als de hoogte van de klaproos. Zo ontstaat een extra dimensie door een ongewoon perspectief. Enkele voorbeelden: (binnenkort)

Filosofie
Zoals eerder geschreven, heb ik al vele camera's in mijn bezit gehad. Ook inmiddels een arsenaal aan lenzen.
Het echte genieten begon met de Lumix G1 en dan nu de Lumix G5 en de Samsung NX300... Heerlijk, de camera's zijn werkelijk het verlengde geworden van mijn ogen, mijn handen, mijn creativiteit en doen precies wat ik wil.
Zo is fotograferen een feest en dan lukt het telkens weer om juist dát moment vast te leggen wat ik in gedachten had.

Wég met de spiegelreflexen (zó ouderwets).
Camera's als Panasonic Lumix GH4, Lumix G6 / GX7, Olympus PEN, Sony A77, Samsung NX300 (het is maar een greep) zijn in feite spiegelreflexen zonder spiegel (systeemcamera's met verwisselbare lenzen). Daardoor compacter en altijd directe controle op het eindresultaat. Voor video is de nieuwe Lumix GH4, met full HD en volledige controle tijdens het filmen, de absolute top. Een uitstekende informatieve site is: dpreview.