Podologisch Centrum
Welkom op de site van het Podologisch Centrum. Heeft u vragen? U kan altijd bellen of mailen met vragen. Of kom eens langs, de koffie staat klaar.


 

Podoposturale therapie

Therapie ter verlichting van uw Nek-, rug-, heup-, knie- en voetklachten

Wat is Podoposturale therapie?

Podoposturale therapie is een behandelingswijze waarbij klachten worden beÔnvloed door middel van individueel aangemeten inlegzolen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol.

De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten, waaronder chronische knie-, heup, rug-, en nekpijnen.

Propriocepsis, wat is dat?

In de spieren en pezen van ons bewegingsapparaat bevinden zich zogenaamde proprioceptieve elementen die reageren op druk en trek. Zij zijn van belang voor het handhaven van de houding en beschermen de spieren tegen overrekking. Wanneer een spier wordt gerekt of er wordt druk op uitgeoefend zorgt het zenuwstelsel voor spanningsverhoging van de spier.

De regulatie van houding en beweging gebeurt voornamelijk via dit proprioceptieve mechanisme.

Onderzoek en behandeling.

Het podoposturaal onderzoek bestaat uit:

 • Een gesprek over de klachten:
   
 • Onderzoek van het bewegingsapparaat, waarbij onderlinge verhoudingen nauwkeurig worden beoordeeld.
   
 • Onderzoek van zowel het staan als het lopen.
   
 • Metingen: beenlengte, stand van het bekken, krommingen van de wervelkolom, spierspanning.

   

Met behulp van een afdrukraam worden blauwdrukken gemaakt om het type voet te bepalen. De afdrukken dienen tevens als patroon bij de vervaardiging van de inlegzolen.

Op de voetspiegel wordt het drukvlak van de voetzool bekeken en beoordeeld. Terwijl de cliŽnt op de voetspiegel staat worden dunne elementen, meestal van kurk, op specifieke plekken onder de voetzool geplaatst. Deze elementen hebben een onmiddellijke werking op spierketens, waardoor de lichaamshouding verandert.

Correctiezolen.

Om de effecten blijvend te maken, worden deze elementen in een zool verwerkt. Confectievervaardiging is niet mogelijk omdat iedere klacht en ieder mens verschillend is. Wanneer u de zolen gaat dragen heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich de eerste paar weken uiten in spierpijnen. De verschillende spierketens worden immers anders aangespannen.

Om een te grote overgang te voorkomen werkt de podoposturaal therapeut met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste bezoek een aantal controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden waarbij de nodige correcties worden aangebracht.

Daarna zijn de controles eenmaal per half jaar of per heel jaar. Indien er zich tussentijds klachten voordoen dient u zelf contact met de therapeut op te nemen.

Geen steunzolen.

De proprioceptieve zolen mogen niet worden gezien als steunzolen. Steunzolen, de naam zegt het al, ondersteunen de voet en nemen de functies over die de structuren van de voet niet meer kunnen vervullen. Bij de Podoposturale proprioceptieve zolen is de voet het aangrijpingspunt om de houding te veranderen en zo klachten te verminderen.

Andere zolen.

Voor mensen met bijzondere voetafwijkingen, zoals voorkomend bij reumapatiŽnten en patiŽnten met suikerziekte, schiet de proprioceptieve zool vaak tekort. In dit geval kan de podoposturaal therapeut ondersteunende en/of drukontlastende zolen maken. Dit zijn zolen die ervoor zorgen dat de drukverdeling onder de voet zo gunstig mogelijk wordt.

 

Home