Westfriese zonnestroom uit Venhuizen

 
Menu  

Zonzo logo

Home
Opbrengsten
 
    Energie kan slimmer en voordeliger!

 

Al langere tijd speelde ik met de gedachte om zonnepanelen op het dak te gaan plaatsen. Wat mij tegen hield was de hoge aanschafprijs per Piekwatt en het wegvallen van de subsidiemogelijkheden.
Echter, de opwarming van de aarde is bijna niet meer tegen te houden, de olieprijs blijft stijgen en de landen waar de olie vandaan komt scoren niet echt hoog qua stabiliteit en betrouwbaarheid en kernenergie vind ik geen optie. Al surfende op het internet kwam ik toen deze advertentie tegen.

We have 54pcs sharp nu-s0e3e pv module on hand. It is made of monocrystalline cell. The quality is really good. If you need it, please contact us soon. The price is negotiable.

Ja, wat moet je daar nou van denken, Sharp panelen welke worden aangeboden door een "collega fabrikant" van zonnepanelen. Enig onderzoek naar de betreffende panelen leverde al snel op dat ze, bij een bestelling vanaf 50 stuks, in Europa niet beneden de € 850,- per stuk te koop zijn. Hier komen dan nog de bezorgkosten bij .

Dit vond ik op de site van Sharp over de betreffende panelen.

Technische Specificaties NUS0E3E

Cellen Monokristallijn (155,5 mm)² Silicium-Solarcellen
Aantal cellen 48 in Serie
Maximale systeem spanning 1.000 V DC
Nominaal vermogen 180 W
Afmetingen 1.318 x 994 x 46 mm
Gewicht 16 kg
Aansluiting Kabel met connector
Omgevingsvoorwaarden  
Temperatuur -40 tot +90 °C
Opslagtemperatuur -40 tot +90 °C
Mogelijke toepassingen - Netgekoppelde daksystemen
- Kantoren
- Solar Energie centrales
- Solar dorpen
- Verlichting voorziening
- Verkeersborden
- Telecommunicatiesystemen
  • High-power module (180 W) met 155,5mm mono-kristallijne Solar cellen met 13.7% module conversie efficiëntie
  • Fotovoltaische modules met “bypass” diodes minimaliseren het energieverlies veroorzaakt door schaduw. Gestructureerde celindeling brengt de reflectie van zonlicht terug en de “Back Surface Field” (BSF) structuur zorgt ervoor dat de cel conversie efficiëntie optimaal is.
  • Gebruik van gehard glas, EVA laag en een stormwerende bedekking gecombineerd met een aluminium frame voor buitengebruik.
  • DC 24V systeem en hoog voltage output voor netgekoppelde systemen.
  • Output terminal: Stroomkabels met een waterproof aansluiting.

Niet geschoten is altijd mis dus heb ik een email naar het desbetreffende bedijf in Taiwan gestuurd. Gewoon een algemeen mailtje zonder bod maar met een aantal vragen om eventueel te kunnen achterhalen of het eeen bonafide aanbieding betrof. Na enig wederzijds "aftasten" begonnen na een week de onderhandelingen waarbij ik diverse malen werd uitgenodigd om een bod te doen op de hele partij. Ik heb ze terug geschreven dat ik pas wilde reageren op hun vraagprijs.


Na een drietal weken werd ik vanuit Taiwan gebeld door een uitstekend Engels sprekende dame. Of ik er niet de voorkeur aan gaf om de deal per telefoon af te handelen? 
Ik heb haar gezegd dat ik best een gesprek met haar wilde aangaan maar dat ik mijn Engels niet goed genoeg vond om er in te kunnen onderhandelen en dat ik de onderhandelingen op schrift wilde voortzetten. Nog diezelfde dag kreeg ik een mailtje met de complimenten voor mijn Engels en een eerste vraagprijs voor de hele partij.
Ik had me laten informeren met betrekking tot het doen van zaken met het verre oosten. Het kwam er in het kort op neer; beleefdheid staat voor alles en geduld is een schone zaak. Inmiddels had ik Hans,een vriend van mij, geinformeerd. Ook hij dacht al enige tijd aan de aanschaf van zonnepanlen. We besloten om samen de kosten en het risico te delen.
Na drie maanden mailcontact vonden de verkoper en ik elkaar halverwege en waren de leveringsvoorwaarden ook zoals ik het mij had voorgesteld. Niet meer "ex work" maar "CIF" in Amsterdam. Dus inplaats van af fabriek zorgde en betaalde de verkoper voor het vervoer per schip naar Amsterdam. Tevens vond er voor de betaling en tijdens het inpakken/verschepen een controle met steekproef plaats door SGS, een internationale organisatie.

 

Zo stonden de panelen in Taiwan. Klaar voor verzending naar Nederland. Per 2 verpakt in een doos De sticker op de achterzijde paneel

 

  panelen in doos
Op 11 januari 2007 zijn de panelen met de Hyundai Shanghai verscheept van Taiwan naar Nederland en ze worden op 2 februari 2007 in Rotterdan verwacht waarna ze met de vrachtwagen deze kant opkomen.   De panelen eindelijk in mijn garage, nu nog op het dak!!

 

Inmiddels had ik voor mijzelf besloten dat ik een hele elektragroep wilde gaan gebruiken voor alleen zonnestroom. Ik heb 9 groepen plus krachtstroom in de meterkast. (Aangelegd door de vorige bewoner!).Een groep maak ik dus helemaal vrij zodat er niets meer op aangesloten is. Toevallig is het zo dat op de zolderverdieping een groep is waar alleen een apparaat ( de verdamper) voor de stoomcabine op is aangesloten. Het maximaal op te wekken Wattage wat door deze groep mag is dan Ampere maal het voltage = 16 maal 230 = 3680 Watt. (Een 16 ampere stop zekert deze groep)

Ik heb dan ook besloten om 21 panelen op de zuidzijde van mijn dak te gaan plaatsen. 21 maal 180 W is 3780 W. Het dak heeft de vorm van een trapezium. Ik ga dus 3 rijen panelen plaatsen. Respectievelijk een rij van 5, 7 en 9 panelen. Gedurende de maanden novenmber t/m januari zal de onderste rij in de schaduw staan van het dak van de buren. Ik heb gelezen dat als er een paneel of cel last heeft van schaduw dat dit dan de opbrengst heel erg doet dalen. Ik ga dus kijken naar een omvormer waar meerdere rijen (strings) panelen op zijn aan te sluiten zodat de rijen afzonderlijk van elkaar geen last hebben van de schaduw van de onderste rij.

Zoals gezegd , met alleen panelen ben je er natuurlijk nog niet. De elektriciteit die ze gaan opwekken moet natuurlijk nog omgezet worden naar 230 Volt /50 Hrz wisselspanning. Het hele systeem moet namelijk aangesloten worden op het net zodat je de door de panelen opgewekte stroom zelf kunt gaan gebruiken en het meer geproduceerde in het openbare net kan laden zodat de buren het kunnen gaan gebruiken.

Hiervoor heb je een inverter (omvormer) nodig. Ik heb het hele internet wederom afgezocht naar de gunstigste prijs/kwaliteit verhouding en vond op de Duitse site, www.fotovoltaikshop.de, een omvormer die ik het meest geschikt achte voor mijn te bouwen installatie. Het werd een Solutronic Solplus 35 IP21.

Solutronic Solplus 35 IP21


SP 35 is a transformerless inverter of SOLUTRONIC:
3500 W Nominal power ; 4000 W Maximum power;
Efficiency of the SP35: Max. 97,3%; Euro-eta 96,8%
Width / Height / Depth [mm] = 450 / 303 / 130
Protection type acc. to DIN EN 60529: IP 21,
Weight approx. 19kg
RS232, RS485, Ethernet-connection integrated ex works
Warranty of the producer: 5 years (optional 10 years)
Please select:
Number of Strings: 2 or 3
Connectors (MC Type 3 or 4 or Tyco)

image1

Via het internet besteld en daarna het bedrijf gebeld om mijn voorkeuren door te geven. Al 3 dagen later werd hij thuis afgeleverd.

Nu aan het verzinnen hoe de panelen op het dak te bevestigen. Dat wordt het moeilijkste van alles. Ik heb namelijk gigantische hoogtevrees.!! Het bevestigen zelf lijkt mij niet moelijk. Wel om mijn angst voor hoogte te overwinnen. Ik ben tenminste al aan het kijken naar goede stevige steigers.

De bevestiging zelf daar zijn we nog niet helemaal uit. Het systeem wat het makkelijkst lijkt is tot nu toe de dakhaken die je aan de panlatten bevestigd. Aan deze haken schroef je aluminium profielen waarop dan weer de zonnepanmelen geschroefd worden. Die dakhaken zijn echter flink aan de prijs.Met het programma sketchup heb ik vervolgens getekend en gemeten hoe de dakhaken moeten worden verdeeld over het dak en welke vorm de haak moest hebben. Dat tekenen is best leuk werk. Het resulteerde in een tekening waar ik alle maten in kon opmeten en ook kon nmeten welke lengte kabels ik moet bestellen voor de drie afzonderijke string om ze naar de inverter door te verbinden..

Inmiddels zijn de zonnepanelen gearriveerd. Het wordt dus tijd dat ze dan ook op het dak komen en stroom gaan leveren.

Ik ben vandaag naar een bedrijf geweest om RVS strip te bestellen om de haken van te maken. Het worden haken van RVS van 2 cm breed en 3 mm dik. Dit valt nog net door ons te buigen in de juiste hoek. Ik heb 20 meter besteld. en ik kan het over 2 dagen komen halen.

Elke rij panelen rust op 2 rijen profielen. Deze profielen zijn aan de dakhaken vastgemaakt. Ik besloot om elke 60 cm een dakhaak te monteren. ( was eerst 90 cm maar ik kreeg de dubbele lengte aan RVS strip door een foutje van een werknemer van het bedrijf. (Hij had 20 strippen van 2 m geknipt i.p.v. 20 m. strip)

Die dakhaken maken we dus zelf. Niet dat ik dat zelf allemaal kan maar Hans heeft de nodige apparatuur in zijn werkplaats staan die ik mag gebruiken en met de nodige aanwijzingen moet me dat toch lukken.

Eerst vanuit het dakraam een dakpan verwijderd en de maat van de panlat gemeten en de afstand tussen de ruggen van de pannen. Ik had de maat van de panlat nodig om te weten op welke hoogte het gat voor de schroef in de haak moet komen en om te kijken hoe lang de schroeven mochten zijn. (panlat was 22mm hoog en 40 mm breed.) Alle verdere noodzakelijk maten genomeen en toen aan het buigen geslagen. Pas na 5 keer had ik de haak op de juiste maat. (kennelijk kan ik niet zo goed meten)!

Na enige tijd noeste arbeid had ik dan uiteindelijk 80 haken gebogen. Toen 2 gaten per haak geboord om ze en aan de panlat te kunnen bevestigen en om de profielen er aan te kunnen schroeven. Dat viel effe tegen. Ondanks de kobaltboren blijft RVS moeilijk te bewerken. Wees in ieder geval scheutig met boorolie. Dat is het behoud van je boor.

gebogen haken en klemmeneindresultaat haken en klemmen

Na deze klus is het buigapparaat door Hans aangepast en kon ik er de klemmen mee buigen, tussenklemmen en eindklemmen. En ook hier moest weer een gat in geboord worden. Op de gebogen stukjes waar de klemmen contact maken met het zonnepaneel heb ik stukjes EPDM rubber, stukjes tochtstrip, geplakt. Op deze wijze houden ze en beter vast en ik had berekend dat de schroeven en fractie te lang waren, < 1 mm., zodat ze mogelijk tegen het profiel zouden komen voor dat dit vast zat. Aan de onderzijde van de panelen op de plaatsen waar ze op het profiel liggen komen ook 2 strookjes strip. Hierdoor glijden ze niet makkelijk naar beneden bij het plaatsen.

Bij fotovoltaikshop via het internet nog even een aantal snoeren besteld voor naar de omvormer te komen. Ook deze had ik 3 dagen later al in huis.

Inmiddels heb ik 8 aluminiumprofielen besteld van 40 mmx 40 mm x 5.60 m. Ook heb ik de moeren besteld die in de sleuven van het aluminiumprofiel passen. De RVS schroeven en ringetjes heb ik bij de plaatselijke groothandel gehaald.

De eerste 6 haken van de bovenste rij zijn bevestigd. Het was eerst even zoeken hoe dat te doen. De rij pannen boven de dakhaken liet zich slecht naar boven schuiven zodat het moeilijk was er een accuboor tussen te krijgen om de haak aan de panlat te schroeven. Ik heb nu een heel klein model accuboor aangeschaft zodat de pan niet zo ver meer omhoog hoeft. Het is nu wachten tot het een keertje knap weer is in het weekend.

Zo, eindelijk redelijk weer. In ieder geval geen regen. De steiger opgebouwd en begonnen met het plaatsen van de dakhaken. Nu we eenmaal wisten hoe het moest ging het een stuk sneller. Helemaal met de kleine accuboor. 2 man op het dak em ik bleef beneden. Als het 9 meter lager was geweest had ik graag geholpen maar ik durfde het niet. Vervolgens de profielen op de dakhaken geschroefd. Dit was nog even een rotklusje. Het profiel ligt op de haak zodat je van onder af de schroef er moet zien in te krijgen. Ook daar werd iets op gevonden en het 2e profiel ging al een stuk sneller. Toen de bovenste 2 profielen eenmaal vast zaten kon de eerste rijpanelen geplaatst worden. Mijn zelfgemaakte klemmen voldeden goed, maar als ik ze nog een keer zou moeten maken dan zorgde ik dat de horizontale gedeelten van de klem die het paneel vasthouden een halve centimeter langer was. Het is dan makkelijker om de panelen recht te plaatsen. Op zaterdag waren we vrij laat begonnen en zijn alle dakhaken geplaatst en een rij profielen met panelen. Op zondag begonnen we eerder. Omdat we nu wisten hoe te handelen ging het een stuk sneller. Halverwege de middag lagen de panelen op het dak en konden we de steiger afbreken.

steigerbouw fons en ruud op het dak

eerste dakwerkzaamheden schiet lekker op

bijna klaar eindresultaat

Alle bedrading van de panelen zit keurig met tie-rips aan de dakhaken vast. Onder een paneel van de onderste rij is een doorgang naar binnen geboord. De bedradig gaat daar onder een dakpan langs en komt de zolder binnen. Op deze plek ga ik de omvormer aan de muur hangen. Maar eerst even een dag rust om bij te komen.

omvormer

Zo, maandag even niets gedaan, zonde van de zonnige dag, en vandaag na mijn werk alles aangesloten. En zowaar,omstreeks 15.45 uur schakelde het apparaat automatisch in, controleerde de instellingen en begon stroom aan het net te leveren. Ik snel naar beneden en ja hoor..... De meter draaide terug, prachtig. Morgen even alles afwerken. Hier zie je de omvormer aan de muur hangen. Het apparaat weegt 19 kg en hamgt aan een plaat geperst hout. Om de krachten een beetje op te vangen heb ik aan de achterzijde van de wand deze versterkt met 2 balkjes. Met lange schroeven heb ik daar de ophangbeugel aan gemonteerd. De omvormer kon ik er daarna heel simpel aanhangen en het zit als een huis.

Ik zal de opbrengst van de panelen op deze website bijhouden. Eerst nog de omvormer met de computer verbinden. Ik kan de omvormer aansluiten op mijn router. Het is de bedoeling dat op deze site dan de momentaan vermogens te lezen zijn. Helaas is de gebruiksaanwijzing ( 69 pagina's) in het Duits, niet mijn sterkste taal. Maar ach, er moet een uitdaging blijven! In het display is welliswaar alles af te lezen maar met de computer is het wat makkelijker en vooral leuker.

Zo, vanaf 15 maart 2007 is het systeem compleet operationeel. Meteen een mooie dag om te beginnen. Vrij zonnig weer maar niet helemaal helder. Veel hoge sluierbewolking. Toch een respectabele 21 KWh gedraaid vandaag. De zon is nog maar net op en de omvormer schakelt al in en begint stroom te leveren. Ik zal dagelijks de opbrengst bijhouden op de opbrengstpagina.

Ik zag dat de piekopbrengst vandaag, 16 maart, 3772 Watt was. Niet gek voor een installatie van 3780 Piekwatt!! Op de opbrengstpagina ook even de uitgespaarde hoeveelheid CO2 ten opzichte van de totaalopbrengst van het systeem gezet. (0,568 kg / KWh)

Slecht geslapen afgelopen weekend. Er bulderden windvlagen van 90km/uur rond het huis en ondanks dat ik wist dat de installatie goed bevestigd was kneep ik hem toch. Gelukkig gaf ie geen krimp. Vandaag wel weer een nieuwe hoogste piekopbrengst van 3795 Watt.

Waar gaat de piekwatt opbrengst stoppen? 22 maart een piek van 3851 Watt!

25 maart. Met de omvormer aan het spelen geweest. Hij zit aangesloten op de router en ik kan hem benaderen via de pc. Nu nog even kijken hoe ik een link opdeze site kan plaatsen zodat het online te volgen is.

Ik heb een berekening gemaakt wat het systeem op jaarbasis aan KWh moet opbrengen. Ik zit 's winters helaas met de beschaduwing van de onderste rij panelen. Dit zal de opbrengst zeker drukken. Ik denk dat ik het heel goed doe als ik 75 a 80% van de piekwattage in KWh weet te genereren. Dat is dus een opbrengst tussen de 2800 en 3000 KWh. We zullen zien.

Vandaag, 28 maart, al over de 200 KWh heen. Het gaat wel snel met dit mooie weer. Reken maar dat er straks ook slechtere tijden komen. Ik slaag er maar niet in om de omvormer online te krijgen. Ik weet niet welke poort van de router ik moet openzetten om van buitenaf toegang te krijgen tot alleen de omvormer.

3 april, De dag begon vandaag met regen. Na de middag waren er echter felle opklaringen. Meteen een nieuw piekrecord van 3885 Watt en vandaag al over de 300 KWh heen.

15 april. De hele dag een strak blauwe lucht. Aan het "lage" piekwattage kan je zien dat de opbrengst van de panelen te lijden had onder de warmte. De hele dag de volle zon erop en geen wind ter afkoeling zorgt dat ze flink opwarmen waardoor het rendement afneemt. Toch niets te mopperen en weer 22,4 KWh erbij. En, meteen fors door de 500 KWh totaalopbrengst. Lang niet slecht in een maand tijd!!!

20 april. Door de 600 KWh.

26 april. Vandaag over de 700 KWh. Met dit zonnige weertype ben ik al mooi een buffertje aan het opbouwen voor de mindere tijden die ongetwijfeld ook gaan komen. 3000 Kwh/ jaar moet zo toch te halen zijn.

28 april. Niet helemaal zoals ik het wil maar toch: je kan nu live meekijken naar de opbrengst. Af en toe hapert het nog wel. En natuurlijk alleen te volgen als de zon schijnt.

30 april. Vandaag en gister een strak blauwe lucht en een straffe oostenwind, dus volop zon en veel koeling voor de panelen. Dat scheelt meteen een slok op een borrel. Het piekwattage komt een paar honderd watt hoger en de opbrengst ook. April is wel een uitzonderlijke maand geweest. Het is pas de eerste volledige door mij gemeten maand maar het kan nog wel eens lang gaan duren voor er weer een maand komt met zo'n hoge opbrengst. De maand april was goed voor 560,7 KWh. Tevens vandaag een nieuwe recordopbrengst van 24,5 KWh. Mijn zoon is vandaag ook nog bezig geweest met het online zetten van de omvormer. Om de een of andere reden loopt het programma wat hij gemaakt heeft telkens vast. Er is al wel een verbetering. De pagina ververst zich om de 8 seconden. Hij blijft eraan werken, ik snap daar toch niets van. Oh ja, inmiddels al meer dan 800 KWh geproduceerd! Ik ga er weer een maandgrafiek bijzetten. Later zal ik proberen ook de weekopbrengsten in grafiekvorm op de opbrengstpagina te plaatsen.

5 mei. Het was even wat geknutsel maar de omvormer staat en blijft nu online. Tevens is er een pagina bijgekomen waar in een grafiek live wordt uitgezet hoe de panelen producereen. Het lijkt erop dat er aan de lange periode van zonneschijn toch een eind gaat komen. Morgen nog een redelijke dag en dan een periode met regen. Kunnen mooi mijn panelen even schoonspoelen want zelfs vanaf beneden kan je zien dat er een laagje vuil op ligt. En vandaag de 900 KWh gepasseerd.

6 mei. Morgen wordt de grafiek iets duidelijker. Door er aan beide kanten een uur af te halen zal er iets meer ruimte tussen de "bergen en dalen" komen.

10 mei. De grafieken lijken wel seismologische weergaven van een sterke aardbeving! De wolken en zonneschijn volgen elkaar snel op. De omvormer doet zijn werk uitstekend. Ondanks het mindere weer presteert het systeem boven verwachting. Zelfs als het fors regent produceert het nog flink.

12 mei. Al meer dan 1000 KWH!!! En dat binnen 2 maanden. Gaat wel erg snel zo.

18 mei. Een kolom erbij aangemaakt in de tabellen op de opbrengstpagina. Hier kan je zien wat de genormeerde opbrengst per Wattpiek is. Zo kunnen er vergelijkingen worden gemaakt met andere systemen.

2 juni. Het live uitlezen van de omvormer gaf wat storingen en maakte volgens mijn zoon het netwerk erg traag. Deze optie heb ik dus verwijderd. De live grafiek geeft echter nog steeds actuele gegevens dus als je het wil volgen kan het daar.

4 juni. Tijdens de felle opklaringen vandaag een nieuw piekrecord van 3945 Watt!! Als ik deze week wat tijd kan vinden ga ik de weekgrafieken maken en plaatsen.

6 juni. Ik heb wat problemen met de internetverbinding. Ik hoop dat de livegrafiek in de loop van morgen weer online komt.

7 juli. Als het me aan een ding heeft ontbroken de laatste maand dan is het wel tijd!! Vandaag ruim 1 ton CO2 -uitstoot besparing gerealiseerd!!!!

!8 augustus. Genoten van een welverdiende vakantie en de panelen hebben rustig doorgewerkt. Ik had gelezen dat de zomer in Nederland niet echt goed was maar de opbrengst viel mij alles mee. Kennelijk koude dagen met veel zon. Wel veel werk om de opbrengstpagina weer up to date te brengen.

18 september. Nieuw piekrecord, 4005 Watt!!

Ik krijg veel mailtjes met de vraag wat ik voor de panelen heb betaald. Wel, na lang onderhandelen heb ik uiteindelijk $3,- per Wattpiek betaald. Omgerekend naar de toenmalige dollarkoers kwam dat, inclusief transport, neer op ongeveer 2,20 euro per Wattpiek, een koopje dus. Ik heb later geprobeerd of ze niet nog zo een partij panlenen hadden liggen. Ze waren echter vrij kortaf en ik moest niet denken dat ik nog een keer voor dat geld panelen kon kopen. Ik realiseer mij dat ik mazzel heb gehad. Toch heeft deze partij 5 maanden te koop gestaan op internet. Vrij curieus dat ik ze kon kopen.

12 oktober. Door de 3000 Kwh heen gegaan!