Nieuwe trainingswijze verbetert prestaties!

Van onze medewerker trainingszaken

Uit een Brits experiment van de Teesside University blijkt dat de prestaties van beginnende hardlopers verbeteren als ze trainen op een loopband voor een spiegel. Tijdens het experiment werd de hartslag, zuurstofopname en reactiesnelheid van de mannen geregistreerd. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise.
Aangezien schaken ook een sport is, leek het mij logisch om snel uit te proberen of ook schaaktraining voor de spiegel tot betere prestaties leidt. Nu had ik nog een flinke spiegel op zolder staan en een tafeltje met een schaakbord waren daar snel tegenaan geplaatst. Sinds enkele weken al weer, ben ik dagelijks een uur voor de spiegel aan het trainen en ik moet zeggen: het werkt fantastisch. Zo zie je in het spiegelbeeld zetten die je in de gewone stelling niet ziet! Ook kun je je beter concentreren op de stelling dan zonder spiegel en het lijkt wel of je meer greep krijgt op een stelling en veel dieper kunt analyseren. In de gewone partij, kun je dan van de opgedane trainingservaring veel plezier hebben; ik voorspel op den duur minimaal een ratingtoename van 300 punten!
Op mijn verzoek heeft het bestuur contact gelegd met professor doctor Adolfo Fripona van de Universiteit van Mechelen, die gespecialiseerd is in sportonderzoek. Hij is laaiend enthousiast over mijn voorlopige bevindingen en wil hier graag wetenschappelijk onderzoek naar doen.
Vrijwilligers gezocht!
Wij zoeken een aantal van 15 vrijwilligers die onder wetenschappelijke begeleiding gedurende een maand, drie maal per week een uur voor de spiegel willen trainen. Helaas is de professor erg druk bezet maar hij wil op de maandag, de woensdag en de vrijdag van ‘s ochtends 5 tot 6 uur, tijd vrij maken voor dit belangrijke onderzoek. Een geschikte ruimte is inmiddels gevonden in een oude koolschuur in Sint Pancras. Walter gaat op zoek naar sponsors. Meld je snel aan, want vol is vol!

terug