Smakelijk eten!

Eet u ook wel eens een lekker patatje met mayonaise achter het schaakbord? Tijdens een partij wel te verstaan. Of een kop heerlijk geurende erwtensoep? Zo ja, dan vraag ik u dit niet te doen tijdens een partij met mij. Ook niet aan het bord naast mij. Sommigen kunnen zich het misschien moeilijk voorstellen maar dit soort dingen gebeurt echt, weet ik uit eigen waarneming.

Natuurlijk staat er in de spelregels dat je de tegenstander niet mag hinderen. Maar er staat niet dat je helemaal niets mag eten - ook geen koekje bv. - dus het is in de praktijk een kwestie van etiquette. Ik ben van mening dat men uiterst terughoudend moet zijn met eten achter het bord. Het koekje bij de koffie kan nog net.

Tijdens het Corustoernooi heb ik al twee maal gespeeld tegen dezelfde persoon die, ergens aan het einde van de opening, een broodtrommeltje met zes boterhammen te voorschijn haalt. Hij haalt het uit z‘n tas, legt het op tafel, haalt het elastiek er af, haalt het deksel er af, doet de doos in het omgekeerde deksel, bestudeert zorgvuldig de inhoud, neemt er een boterham uit en begint die rustig op te peuzelen. En dat met zes boterhammen! En ik maar meetellen. Nee, dat komt de concentratie niet ten goede!terug