Jan Haijer is op 10 mei 2014 overleden. Zie ook: In herinnering: Jan Haijer door Co Buysman.

Boekbespreking

door Bert Buitink

Enkele weken geleden las ik het boekje Krijger op 64 Velden door Jan E. Haijer. Degenen die nog onbekend zijn met dit, in 2005 in eigen beheer verschenen boekje, wil ik er bij dezen gaarne opmerkzaam op maken.
Ik leerde Jan Haijer in 1975 kennen toen hij lid werd van Caïssa in Hoorn, waar ik toen ook speelde. Hij had in de stad Groningen een eigen antiquariaat gehad maar wilde het iets rustiger aan gaan doen en meer tijd vrij maken voor zijn hobby‘s: geschiedenis, Engelse en Duitse literatuur en niet in het minst: schaken! In het centrum van Amsterdam, op loopafstand van het Centraal Station, had hij een betrekking gekregen in een bekend antiquariaat en hij en zijn vrouw besloten dat Hoorn wel een aardige plaats was om te gaan wonen; je kon van daaruit gemakkelijk met de trein naar Amsterdam.

Het toeval wilde dat ik toen ook in Amsterdam werkte en Haijer in de trein vaak sprak en soms kwam het zakschaakspel daarbij te voorschijn. Verder herinner ik me Jan Haijer van enkele zomeravondtoernooitjes waaraan hij samen met mij en enkele andere enthousiastelingen deel nam. De laatste keer vond de finale bij mij thuis in Benningbroek plaats. Na afloop zei Haijer: “en nu de prijsuitreiking” en hij haalde voor alle deelnemers ongeacht hun score, een fraai antiquarisch schaakboek uit zijn tas te voorschijn dat hij met zorg had uitgekozen.
Op de club viel hij niet alleen op door z‘n noordelijk accent maar ook door zijn onverschrokken aanvalsstijl. Hij was een schaker die genoot van de schoonheid van het spel en die het ook de sterkste clubspelers behoorlijk moeilijk kon maken. En nog steeds, ouder dan tachtig, staat hij z‘n mannetje in de interne competitie van Caïssa .
In Groningen was Haijer lid van Staunton. Daar mocht hij in 1946 tijdens het Stauntontoernooi als bordenjongen optreden. Hieraan en aan het AVRO-toernooi in 1938, waar hij zijn grote idool Capablanca de hand kon schudde, bewaart Jan Haijer vele herinneringen die hij samen met herinneringen aan andere schaakgebeurtenissen in het Noorden op een zeer onderhoudende manier vertelt in zijn boekje. Er staan niet alleen leuke verhalen en anekdotes in maar zeker ook een flink aantal partijen, diagrammen e.d. die buitengewoon leerzaam en/of amusant zijn.


Krijger op 64 Velden,
Het schakersleven van ‘de bordenjongen van Staunton’
door Jan E. Haijer
Formaat 12,5 x 20 cm, omvang 139 pagina‘s,
geïllustreerd met schaakdiagrammen
Uitgeverij: Johan de Lange, Hoorn
ISBN   F 7775   € 12,-

terug