Een spelletje schaak in de trein met Euwe

In Voorloper, het jongerenblad van de KNSB, stond enige tijd terug een amusant (fictief) verhaal over Euwe die een spelletje schaak speelt in de trein. (Grootmeester Euwe was van 1935 tot 1937 de eerste - en tot nu toe enige - Nederlandse wereldkampioen.)

Euwe vertelt dat een man in de trein hem vraagt een partij te spelen. Wanneer Euwe hiermee instemt, beginnen ze te spelen en spoedig ontstaat deze stelling:

Euwe heeft wit, zwart is aan zet.
Euwe verwacht te winnen met b.v. 1. ..., h2-h1D. 2. Lb6-d4 mat.
Doch zwart haalt er een tweede koning bij: 1. h2-h1 K !?!


Euwe had geen zin zijn tegenstander te gaan uitleggen dat een pion niet tot koning mag promoveren, maar besloot de partij op een andere manier te gaan winnen...


Hij speelde zijn pion van a7 naar a8 en promoveerde hem tot zwarte koning! Nu eindigde de partij als volgt: Zwart speelde Ka8-b8 (de enige zet die mogelijk is):


daarop speelde wit h6-h7:


zwart speelt Kb8-a8:


en toen speelde wit h7-h8D; de pion promoveerde tot (witte) dame en zette alle drie de zwarte koningen in één keer mat!Opmerking:
Ten overvloede: volgens de regels van het schaakspel mag een pion niet tot koning promoveren en mag een pion niet promoveren tot een stuk van de kleur van de tegenstander.


terug