Dirk Oudes

Enige tijd terug werd mij door de heer Jan Oud, voorzitter van de Stichting Dirk en Jaap Oudes, gevraagd of ik wat informatie kon geven over Dirk Oudes. Jan Oud wist dat Dirk ooit lid was van VVV. Ook had hij een zaak - horlogerie, juwelier - in de Langestraat. (Die zaak heeft nog steeds de naam Oudes, maar is later gekocht door Ger Ibink (inmiddels overleden).
Jan Oud is bezig met een boek over de kunstenaar Dirk Oudes 1895-1969. Dirk kon van zijn zaak goed leven maar kreeg omstreeks 1930 de behoefte te gaan schilderen en tekenen. Hij ontwikkelde een eigen stijl, die wat naïef aandoet maar ook is beïnvloed door van o.a. Van Gogh, Picasso en de Cobraschilders. Zijn nalatenschap bestaat uit een groot aantal stukken, waarvan een aantal inmiddels bij enkele kunsthandelaren te koop is.

Man, nadenkend met enkele schaakstukken.

In zijn boek wil Jan Oud ook wat informatie over de mens Dirk Oudes opnemen en daarom benaderde hij o.a. VVV. Ik heb wat in het archief gesnuffeld en met enkele oudere leden gesproken die zich Dirk nog vaag wisten te herinneren.

Dirk Oudes komt voor op ledenlijsten van de jaren 1946 tot en met 1951. Hij komt niet voor in de jaarverslagen en notulen van vergaderingen. Uit de aantekeningen van de wedstrijdleider uit die periode bleek dat Dirk in groep 3 speelde en daarin nooit bovenaan of onderin eindigde. Er waren in die tijd vier en later vijf groepen. Dirk was dus waarschijnlijk een gemiddeld clubspeler. In het seizoen 49-50 heeft hij niet aan de groepswedstrijden deelgenomen. Vermoedelijk is hij toen wel regelmatig komen kijken naar de verrichtingen van anderen; Rijer Pijning weet zich te herinneren dat hij vaak kwam kijken. Hij moet dus een echte liefhebber van het spel zijn geweest.
Voor mensen die meer willen weten over Dirk Oudes verwijs ik naar de website van de stichting: www.dirkenjaapoudes.nl

terug