De Oase van Caïssa: een eigentijdse schaaknovelle

Boekbespreking

Nou ja, boekbespreking is een wat groot woord voor dit korte stukje. Laten we het ‘tip voor de vakantie’ noemen. Zelf heb ik dit boek van Willem Blankert in een korte vakantie in het voorjaar gelezen en ik denk dat veel schakers er als ontspanningslectuur plezier aan kunnen beleven. Het is een echt boek voor en over schakers. Er worden zo‘n zes partijen of partijfragmenten in beschreven (sommige leuk en/of spannend) die onderdeel van het verhaal uitmaken en er staan tien diagrammen in het boek.

Het grootste deel van het boek gaat echter niet direct over schaken, maar over het persoonlijk leven van vier schaakvrienden. Toch lijkt de tekst me voor niet-schakers vaak moeilijk op waarde te schatten; er wordt veelvuldig aan schaken gerefereerd, iemand is bv. op weg naar een toernooi, praat even over een tegenstander etc., alles voor de schaker goed herkenbaar.
Het verhaal speelt zich af aan het einde van de jaren 80 van de vorige eeuw. Elk hoofdstukje (totaal 25) begint met een citaat van een krantenkop uit die periode; zo wordt de geest van die tijd weer opgeroepen. Bv. op donderdag 19 oktober 1989: Honecker afgezet. Opvolger is Egon Krenz. Voor de jonge generatie onder ons zal dit alles wel onbekend klinken, maar voor mij gaf het meestal een gevoel van herkenning. (Je kunt deze citaten overigens zonder problemen negeren.)

Ik beschouw dit boek niet als grote literatuur en sommige passages hadden van mij niet gehoeven. Zo ontgaat het mij waarom de hoofdpersonen na een schaakpartij altijd grote hoeveelheden bier en wijn moeten wegwerken, maar dat schijnt er in sommige kringen bij te horen. Het is in ieder geval een origineel en vlot leesbaar boek geworden dat me als vakantielectuur voor schakers toch zeer geschikt lijkt.

De Oase van Caïssa - Willem Blankert
Formaat 14,5 x 21 cm, omvang 160 pagina‘s,
geïllustreerd met schaakdiagrammen
Uitgeverij Kontrast
Oosterbeek 2001 ISBN 90-75665-31-8   € 15,65

terug