Paul McCartney 1942-1966?

Voor Nederlandse Beatles-fans is 1999 een- bijzonder jaar.In Blokker wordt zondag 6 juni, precies 35 jaar nadat The Beatles er optraden, een standbeeld ter ere van de band onthuld. Het Noord-Hollandse tuindersdorp is de enige plaats in Nederland waar de Fab Four hebben opgetreden. De onthulling van het monument zal bij veel oudere fans herinneringen oproepen aan vroeger. Natuurlijk aan het optreden in '64 en de rondvaart van de Liverpoolse jongens door de grachten van  Amsterdam, maar ook aan het mysterieuze  verhaal omtrent de vermeende dood van Paul McCartney. De Amerikaanse disc-joekey Russell Gibb van het radiostation WKNR-FM in Detroit krijgt tijdens zijn uitzending op 12 oktober  1969 een telefoontje van iemand die zich bekend maakt als Tom. Deze beller meldt dat Gibb maar eens goed moet luisteren naar de fade-out's van de nummers Revolution 9 van de lp. The White Album en Strawberry Fields Forever. De disc-jockey doet dat en concludeert dat er aanwijzigingen te horen zijn die de suggestie wekken dat Paul McCartney in 1966 voortijdig aan zijn eind is gekomen. Na, deze uitzending verspreidt het nieuws zich snel door heel Amerika: Paul McCartney is overleden en bewijzen hiervoor zijn te vinden in songteksten en hoesontwerpen van The Beatles. Door de jaren heen zijn heel wat boeken over het raadsel geschreven. Op radio en tv is regelmatig aandacht besteed aan het Paul is dead-verhaal en de internetsites zijn talrijk. Het onderwerp is, bijna dertig jaar na het lugubere telefoontje naar een radiostation in Detroit, nog steeds intrigerend. Dit is het verhaal van één van de grootste mysteries van de rock 'n' roll.     

Beatlemania slaat om in hysterie

Op het moment dat het gerucht over het overlijden van Paul  McCartney de wereld in wordt geholpen, zijn The Beatles op het toppunt van hun roem. Vijf jaar eerder, op 9 februari l964, treedt de groep op in de Ed Sullivan Show. Meer dan zeventig miljoen Amerikanen zien dat tv-optreden.  Zestigduizend fans doen een aanvraag voor een ticket om bij het optreden aanwezig te zijn. Ter vergelijking: het oude record stond op naam van Elvis Presley, die in 1958 zevenduizend aanvragen voor studio-tickets op zijn naam schreef. Achthonderd fans wonen het optreden in de Ed Sullivan Show bij. De Beatlemania slaat in alle hevigheid toe. Vele miljoenen tieners in de hele wereld kopen niet alleen de platen van The Beatles, maar willen in alles op de vier jongens uit Liverpool lijken: zelfde haardracht - model bloempot, zelfde kleding, zelfde taalgebruik. Als dan, op 12 oktober 1969, disc-joekey Russell Gibb van het radiostation WKNR-FM in Detroit bekendmaakt dat Paul McCartney misschien niet meer leeft, spelen zich hysterische taferelen af. Wekenlang bellen fans naar het radiostation en  als landelijke kranten het nieuws oppikken, ontstaat een sneeuwbal-effect dat zijn weerga niet kent. Hierbij moet worden opgemerkt dat het eerste geschreven verhaal over het mysterie al dateert van 17 september 1969, toen Tim Harper een artikel schreef in het studentenblad van Des Moines; dit verhaal is echter aan ieders aandacht ontsnapt.

Paniek

Hoe groot de impact is van het gerucht, blijkt ook uit het geen zich afspeelt bij het New Yorkse radiostation WABC-AM. Disc-jockey  Robert Younge ontvangt telefoontjes van luisteraars die hem smeken het tragische verhaal wereldkundig te maken. WABC-AM is een krachtig station dat soms -vooral 's nachts- veertig staten met het zendsignaal kon bereiken. In eerste instantie moet Younge lachen om het hele verhaal. Als hij thuiskomt, kan hij de slaap niet vatten. Waar hebben de bellers het over? Wat voor aanwijzingen bedoelen ze? De dj besluit zijn  Beatles-platen uit de kast te halen en draait ze achterstevoren, precies zoals hem dat gezegd is. Hij ontdekt vreemde dingen en besluit in zijn programma aandacht te besteden aan hét Paul is dead-verhaal. Tijdens de uitzending krijgt Younge van zijn superieuren te horen dat hij het programma moet afbreken,    omdat er in het hele land paniek dreigt uit te breken.  

 

Stemindentificatie

Younge gaat ver in zijn speurtocht. Zo schakelt hij verschillende deskundigen in. Eén van hen is professor Henry Truby van de Universiteit van Miami. Hij is een deskundige op het gebied van stemidentificatie. Hij is de man die het stemgeluid van baby's opneemt en deze inmiddels volwassen geworden persoon twintig jaar later herkent aan diens stem. Truby vergelijkt de stem van   McCartney voor en na het ongeluk. Zijn onderzoek spitst zich  vooral toe op de nummers Yesterday (uit 1965) en Hey Jude (1968). Troby komt tot de conclusie dat de stem van de Paul McCartney die Yesterday zingt, anders is dan die van de Paul McCartney die Hey Jude zingt. Als hem later wordt gevraagd deze conclusie in het radio-programma van Younge te herhalen, weigert hij alle medewerking.   Alex Bennett van het radiostation WMCA-AM in New York gaat nog verder in zijn zoektocht. Hij volgt een spoor van aanwijzingen naar Londen en in zijn enthousiasme zegt hij dat McCartney maar op één manier kan aantonen dat hij nog leeft: vingerafdrukken van zijn paspoort uit 1965 naast zijn huidige    vingerafdrukken leggen.   

>

 

HOME