DE BALLAD OF JOHN EN MAY PANG    (deel 4)

Een paar dagen later werden een paar dingen geregeld voor het vertrek naar Boston Garden om daar een optreden te bekijken van Elton John. Dit optreden vond plaats voor het optreden in Madison Square Garden in New York. John was zeer onder de indruk van het concert van Elton. John kreeg weer zin om te gaan toeren, maar tegen het einde van het optreden begon John zich te bedenken. Touren was toch een hele  verantwoordelijkheid en toen hij met The Beatles optrad was de last verdeeld onder vier mensen. Nu zou hij hier alleen voor staan. Daar zag John toch erg tegen op en het idee ging de vriezer in. Vlak voor zijn dood in 1980 had John het plan om in 1981 een werdeldtournee te starten. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Na het optreden te hebben bijgewoond ging John weer de studio in. Ditmaal om aan de lp 'Rock And Roll Music te gaan werken. Nadat de opnamen achter de rug waren, gaf John een ruwe versie aan Levy. Marris Levy is eigenaar van een muziekuitgeverij die onder andere de rechten beheert ven Chuck Bery. In het nummer 'Come Together' zitten twee zinnen die John 'gillend' had uit het nummer 'You Can't Catch Me'. John had zelf in intervieuws gezegd dat hij door dit nummer benvloed was en als dank voor zijn eerlijkheid werd met een proces gedreigd. John had geen zin in een rechtzaak en buiten de rechtzaal kwamen de partijen overeen dat John drie songs, die eigendom waren van Levy zijn uitgeverij, op zou nemen voor zijn volgende lp. Toen de lp 'Walls And Bridges' eerder uitgebracht werd dan de 'Rock And Roll, lp besloot Levy om de plaat zelf uit te brengen. Van de ruwe rock 'n' roll-nummers stelde hij de lp 'Roots' samen. De plaat werd via de maatschappij Adams VIII uitgebracht. Er werd zelfs op tv reclame voor gemaakt. Apple en John grepen direct in en via een rechtszaak werd de lp verboden en moest Levy een schadevergoeding betalen van 45.000 dollar.

In de loop der jaren is de lp meermalen gebootlegd. Inmiddels is hij ook op bootleg cd uitgebracht. De plaat was zo gezocht door de fans omdat er twee songs op stonden die John niet op zijn 'Rock And Roll ' zou gebruiken. Dit zijn de nummers 'Angel Baby' en 'Be My Baby'. Twee Phil Spector nummers die mede door de ruzie van John met Phil jaren onuitgebracht zouden  blijven. Twee weken voor het Madison Square optreden brachten John en May Pang veel tijd door met EltonJohn. Er werd op de zondag voor het optreden een repetitie geplant in de Record Plant Studio. Tijdens de repetitie speelde John en Elton 'Lucy In The Sky With Diamonds' en Wathever Gets You Thru The Night'. Als derde song stelde Elton voor om 'Imagine' te spelen. John zag dat niet zitten en kwam met 'I Saw Her Standing There' aan. een vreemde keuze als je bedenkt dat dit nummer niet door John, maar door Paul geschreven is. Net als bij de twee eerdere songs verliepen de repetities zeer voorspoedig. Na de repetitie ging John uitgeput naar huis waar hij werd gebeld door Yoko. Zij wilde graag bij het optreden zijn en vroeg John om kaartjes. John zorgde ervoor dat zij kaartjes en vervoer naar het optreden kreeg. Later zou John in de vele intervieuws zeggen dat hij niet wist dat Yoko bij het optreden zou zijn. Dit was dus niet waar. De dag van het optreden brak aan en John was heel nerveus. Yoko had Elton en John elk een grote bloem achter de bhne gestuurd. John besloot om zijn bloem in de revers te dragen tijde3ns het optreden.

28 november 1974 was de dag van het optreden. John ging direct naar zijn kleedkamer waar hij bleef wachten. Zeer nerveus bleef hij hier twee uur zitten tot dat hij door Elton John aangekondigd werd. Eerst was John nog nerveus, maar toen hij eenmaal op het podium stond was hij de zenuwen de baas eb werd het een prachtig optreden. Hij speelde de drie songs die ze gerepeteerd hadden. Toen hij het nummer 'I Saw Her Staning There' ging spelen kondigde hij het aan als een nummer van een oude verloogde van John. zowel legaal als illegaal zijn de opnamen van het optreden diverse keren uitgebracht. Begin december kwam John op het idee om Julian over te laten komen voor de kerst. Die morgen belde Levy en John vertelde hem dat zijn zoon overkwam. Levy vertelde John dat hij een zoon had in dezelfde leeftijd van dat ze samen in zijn zomerresidentie in Florida mochten logeren. Dit sprak John wel aan. Dan kon hij met zijn zoon naar Disneyland in Florida. Ondertussen gingen de rechtzaken tegen Apple gewoon door. De Apple-zaak die de ontbinding van The Beatles regelde was nu bijna afgerond. In dezelfde tijd arriveerde George in Amerika waar hij een concerttournee aankondigde. De tournee van George verliep slecht. Hij kreeg zeer slechte recensie en hij was zo van slag dat hij niet in New York wilde spelen. John zei tegen Neil Aspinall die in New York was voor de Apple-zaak dat hij er alles aan zou doen om George te helpen. Een paar dagen later had George zijn optreden gegeven in het Washington D.C. Na dit optreden ging hij naar het Plaza Hotel. John belde hem op en ging naar het Hotel. George zag er moe en ontdaan uit. Hij was in het bijzijn  van Olivia Arias, zijn toekomstige echtgenote, waar hij op 2 september 1978 mee in het huwelijk trad, nadat zij een maand eerder (1 augustus) hem een zoon Dhani had geschonken.

John was vast besloten om vriendelijk en open te blijven, maar George was erg kortaf in zijn antwoorden en gedroeg zich erg vijandig. Uiteindelijk zei John dat hij wel wou meespelen als George zijn concert in het Madison Square Garden zou hebben. 'Dat zou leuk zijn': zei George. Hierna barste de bom. Waar was je al die jaren, ik deed alles voor je, maar je was er niet': riep George uit. John antwoorde dat George wist hoe hij hem bereiken kon. George antwoorde dat hij altijd had gezongen wat John hem had laten zingen. Hij was woest,. Alle frustraties kwamen er uit. Maar John bleef kalm. De volgende dag zagen ze elkaar weer. George was afgekoeld en vloog zijn grote vriend om de hals. Hij kuste hem als een broer. Die avond gingen John en May Pang naar het Nassau Coliseum om het optreden van George te zien. John was blij dat Ravi Shankar, die het voorprogramma verzorgde ziek was zodat hij naar eigen zeggen niet naar die rotzooi hoefde te luisteren. Op de weg terug naar het hotel zei John nogmaals dat hij wel met George wilde spelen. Rond de tijd dat George in het Madison Square zou gaan spelen arriveerde ook Paul in New York. Julian zou aankomen op de dag van het concert. Gedurende deze dag kreeg John de laatste formele papieren over de Apple-zaak en kreeg te horen dat ze die nacht zouden worden getekend. Ringo verbleef in Londen en tekende de papieren daar. John ging naar zijn slaapkamer en zat daar te mokken. Hij moest immers meer belasting betalen dan de anderen. Dit was zijn manier om zich er tegen te verzetten dat The Beatles nu officieel tot een einde kwamen. May pang belde Yoko en zei dat John de papieren niet wilde ondertekenen.

HOME

 < >