JOHN LENNON

DE BALLAD OF JOHN EN MAY PANG    (deel 1)

BEGIN 1973

Het boterde al een tijd niet meer tussen John en Yoko en een breuk leek onvermijdelijk.Yoko besloot  om in te grijpen en riep haar persoonlijke assistente May Pang. Die was al vanaf 1970 werkzaam bij John en Yoko als persoonlijke assistente. Toen het paar dan ook naar Dakota verhuisde ging zij mee naar New york. En verbleef hier permanent.

Yoko wist dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat John naar een ander zou gaan en wilde graag grip op de situati houden. Daarvoor besloot ze tot een vreemde noodoplossing.

Als John meteen andere vrouw moest gaan, laat het dan maar May Pang zijn. Zij zou Yoko op de hoogte kunnen houden en Yoko wist dat ze May Pang kon vertrouwen.Yoko was bang dat een vreemde vrouw John waarschijnlijk pijn zou kunnen doen. Na lang aandringen ging May Pang dan toch akkoord. Het leek in het begin prima te werken, maar May Pang vond het wel een bezwaar om in het dakota-gebouw te blijven wonen samen met Yoko. Zij praten hier met John over die toen net bezig was de Lp Mind Games af te maken. John zei "Laten we het werk afmaken en get the hell out of here," Ze besloten om naar L.A. te gaan. May Pang was hier niet gelukkig mee en vroeg John of  hij Yoko wilde vertellen dat ze op vakantie naar L.A. zouden gaan. Yoko vond het prima en was blij voor de twee.

Toen ze drie weken in L.A. waren opperde John het idee om een Lp op te nemen met songs die hij vroeger draaide en hem hadden aangezet om ook muziek te maken. Phil Spector zou hier de juiste producer voor zijn vond John. Na het plegen van diverse telefoontjes kreeg hij Phil aan de lijn. Phil dwong totale controle af en John ging er mee akkoord. John begon muzikanten bijeen te zoeken voor de opnamen. dat zijn: Jim Keltner en Jesse Ed davis. Als technicus werd Roy Cicala ingehuurd.

Na het voorbereidende werk, arrangementen, nummers uitzoeken e.d. werd besloten om met de song "Bony maronie" te beginnen.

Na deze sessie gingen John en May een week later naar Vegas waar Fats Domino in het Flamingo Hotel optrad. Na dit korte uitstapje ging het stel weer naar de studio terug. John, die zoals altijd aan het begin van een sessie erg nerveus was, was verbaast dat Phil Spector een koper selectie had ingehuurd voor de sessions. Jim Keltner rn Roy Cicala waren in de studio aanwezig en tot John's verbazing kwam de één na de andere muzikant de studio binnen. Steve croppen, Leon Russel, Barry Man, Jeff Barry,Pete cardoli en Larry Calton. De stemming was prima en uiteindelijk waren er zevenentwintig artiesten in de studio. Als laatste kwam Phil Spector binnen. Hij was gekleed in een witte doktersjas en om zijn nek droeg hij een stethoscoop. Zoals gewoonlijk had hij een pistool bij zich waarmee hij in het rond zwaaide. Iedereen in de studio juichde hem toe.

Na de apparatuur te hebben geïnstalleerd gaf Phil het teken dat de sessie van start ging. hij pakte een gitaar en speelde "Bony Maronie" voor. De gehele groep muzikanten speelden het nummer op de zelfde manier na. Na dat deze opname klaar waren werd de koper selectie opgenomen. Deze opnamen werden gedaan door zeven blazers en twee drummers. Terwijl Phil in zijn controle kamer bezig was zijn "Wall of sound" te creëren hadden de andere twintig muziekanten tijdens de drie uur durende sessie niets te doen. Het gehele nummer "Bony maronie" werd tijdens deze sessie opgenomen en "Angel Baby" stond gepland als volgende song.

Tijdens het lange wachten haalde John een fles Wodka te voorschijn en opeens kwamen verschillende muzikanten met flessen drank aanzetten. De studio veranderde in één groot drankfestijn. John werd de volgende ochtend straalbezopen naar huis gebracht waar hij op zijn bed werd vastgebonden met stropdassen. Ook zijn bril werd veiligheidshalve afgedaan. John werd altijd erg agressief van drank. John schreewde dat alles de schuld was van Yoko en dat hij van die "trut" af moest zien te raken. Ook nadat Phil Spector al weer weg was gegaan ging het schreewen van John die zich inmiddels had losgerukt gewoon door. De volgende morgen wist John nergens meer van.

HOME

>