GEORGE HARRISON    deel 1

 

GEORGE DE GITARIST

Door zijn doorzettings vermogen en eigen kijk op het leven heeft hij het ondanks alles toch zeer vergeschopt als gitarist, songwriter, producer, misicus en niet te vergeten mens....,gewoon mens.

George Harrison kreeg op zijn dertiende zijn eerste gitaar van zijn ouders. Na in de eerste 3 maanden wat geaarzeld te hebben begon hij er op te spelen. Hij had er moeite mee, maar vooral op aandringen van zijn moeder oefende hij tot zijn vingers bloedden. Door al het oefenen raakte George toch redelijk goed vertrouwd met zijn instrument. Hij kreeg een redelijk kijk op accoorden schema's en wist zodoende veel accoorden uit zijn hoofd. Paul McCartney  viel dit ook op en nodigde George eens uit bij de band, waar Paul toen in speelde (the Quarrymen). John Lennon (de oprichter van The Quarrymen) toonde ook veel respect voor de jonge George en zo trad George op 6 februari 1958 officeel toe tot de voorlopers van The Beatles.

George leerde zijn accoorden aan de andere gitaristen John en Paul, vooral John speelde een zeer eigen stijl van accoorden gericht op banjo accoorden en zelf bedachte greepjes. George pakte de grepen eigenlijk vanaf het begin op de goede manier. George ontwikkelde zich pas goed als gitarist in Hamburg, waar de jongens vele malen in hun begin periode optraden. Dagen en weken traden ze uren per dag achter elkaar op en George kon op deze manier zijn nog iet wat houterige solo's en ritme partijen tot vervelends aan toe oefenen. Naar eigen zeggen lag de bakermat van The Beatles in Hamburg. daar raakten ze op elkaar ingespeeld en werden ze steeds meer vertrouwd met hun instrumenten. George eigende zich een aparte en herkenbare manier van gitaar spelen toe. Zijn solo's waren zuiver. Niet snel en melodieus, zijn ritme gitaar was slag vast. Zijn stijl was enigzins te vergelijken met die van Carl Perkins, die George dan ook als één van zijn idolen zag. Nummers geschreven en gespeeld door Carl Perkins speelden The Beatles dan ook; Honey don't, Matchbox,  Everybody's Trying To Be My Baby.

De stijl van John Lennon op de slaggitaar was wat steviger en ruiger. Het samenspel met George kwam dan ook zeer mooi uit. George stond in zijn Beatles-periode al snel bekend als één van de beste leadgitaristen van England. De keuze van George voor verschillende gitaren was gericht op klasse en klank. Amerikaanse produkten prefereerde hij het meest, gekeken naar zijn idolen Carl Perkins, Eddie Cochran, Cliff Gallup.

 

             EEN GREEP UIT DE GITAARCOLLECTIE 1960-1970

 

MATON MS 500 MASTERSOUND

Een elektrische gitaar van Australische makelij. George gebruikte hem rond 1960 en schonk hem later aan Tony Hicks van de Engelse groep The Hollies.

 

NEOTON GRAZIOSO

Deze elektrische gitaar met het uiterlijk van een Fender Stratocaster was van Tjechische makelij. George gebruikte hem naast zijn alom bekende zwarte Gretsh Duo jet in de Hamburg-periode 1961-1962

 

GRETSCH

George Harrison bespeelde gedurende zijn Beatles-periode veel gitaren van het merk Gretsch. Zeker in de begin periode stond George bekend om zijn keuze voor de Amerikaanse Gretschgitaren. George kende het merk van mensen die hij bewonderde en ook een Gretsch bespeelden zoals Cark Perkins. Derhalve noemen wij de drie belangrijkste Gretsch gitaren van George vanaf 1960 tot 1996!

HOME

>