GEORGE HARRISON    deel 5

The Traveling Wilburys      

Het onderwerp wat ik nu bespreek vind ik zo belangrijk en interessant dat ik er bijna  niet onderuit kan. Op veler verzoek een beknopte historie van een heel bijzondere muziekgroep in het levenvan George.        

CLOUD NINE        

Eigenlijk begon de historie bij de lp  CLOUD NINE. George werkte samen met Jeff Lynne aan deze klasseplaat. George en jeff werden eerder door de Britse rocker Dave Edrnunds bij elkaar gebracht.        George koesterde al jarenlang een vurige bewondering voor jeff Lynne's extra  vagante hand 

Electric Light Orchestra  (ELO). Toen George besloot om eind 1986 weer aan een nieuwe plaat te gaan      werken was de keuze van George om jeff  Lynne te vragen om zijn medewerking niet  vreemd. 

Uiteindelijk werd jeff Lynne co-producer op het album en speelde tevens verschillende instrutnenten.        Ook schreef jeff samen met George  sommige stukken muziek van songs voor het album. De songs voor het album CLOUD NINE werden opgenomen tussen 5  januari en 31 maart 1987. Het album  verscheen op 2 november 1987.        

 

FAMILIE REÜNIE,        

Het samenkomen van vijf van de grootste pop-/rockmuzikanten uit de geschiedenis  berust eigenlijk op louter toeval. George  was in april 1988 uiteraard nog volop in beweging voor zijn succesvolle lp 

CLOUD NINE. Het overweldigende succes van  CLOUD NINE vestigde Harrisons naam  weer als de topartiest die hij voor de fans  altijd al geweest is. George's platen  verkochten als een gek. George was in  april 1988 in Los Angeles voor promotie van zijn CLOUD NINE en voor het  pnemen van videoclips. Warner Bros,  zijn maatschappij, vroeg hem een song op  te nemen als extra track van de 12-inch-  maxisingle van de song 'This Is Love'. Het  tijdbestek   waarin  dit zou  moeten  gebeuren was kort. George kon eigenlijk  niets goeds bedenken.  Thuis in Friar Park had hij ook niets  liggen. Het probleem werd besproken  tijdens een etentje in L.A. met jeff en Roy  Orbison. George stelde voor met z'n  drieën wat studietijd te huren en samen  iets op te nemen. De twee waren gelijk  bereid en jeff stelde voor om de tijd die ze van Warner Bros kregen de privéstudio  van George's oude vriend Bob Dylan in te  duiken. Alles liep op rolletjes zodat de  puzzel in 'no time' in elkaar paste.  Tom Petty, de rockgigant die met zijn band  The Heart Breakers, furore maakte was de  volgende gigant die eigenlijk uit de lucht  kwam vallen. George had wat gitaren  nodig dus was het idee om even langs  Tom Petty te gaan, die een heel arsenaal  gitaren in huis heeft, niet vreemd.  Tevens is de keuze van gitaren van Tom  Petty zo ongeveer dezelfde als die van  George. Denk daarbij aan de merken  Rickenbacker en Gretsch.  Eenmaal bij Tom aan de deur nodigde  George Tom ook uit voor de opname-sessie bij het huis van Bob Dylan in  Malibu. George en jeff schreven ondertussen een nummer en haalden Bob Dylan   ook over om mee te spelen.   

De puzzel was compleet, vijf stukken en  niet de kleinste samengeperst tot één van  de grootste rnuziekwonderen die de  wereld heeft gekend.   

 

 

HANDLE WITH CARE   

De muziek van het nummer wat op de B-kant van 'This Is Love" (12 inch) zou   komen te staan hadden jeff en George dus  al geschreven in L.A. Met vijf man bij  elkaar zei George: "Jongens we zijn  allemaal zo goed, dus verzin hier maar  eens  een  tekst   bij   terwijl  bij  op akoestische gitaar het wijsje van 'Handle  Wilh Care' neuriede en speelde.   Ze zagen een oude kartonnen doos met  het opschrift 'Handle With Care'. De titel  hadden ze dus ook al. Toen iedereen regeltjes tekst verzonnen had hadden ze  een nummer en de opnamen konden  beginnen. Het uiteindelijke resultaat was  zo goed volgens George dat bij het  weigerde om het als B-kantje uit te geven. Tevens zei de platenmaatschappij Warner Bros, dat als je met zulke artiesten  samenwerkt je  het niet als B-kant  uitbrengt. George stelde voor om door te gaan en samen       een hele plaat op te nemen. Overigens het B-kantje op de 12   inch van 'Ths Is Love' werd 'All Those   Years Ago' uit 1981.   

 

GEWOON DOORGAAN   

De vijf topmuzikanten gingen met elkaar  akkoord. De vijf werkten twee weken in  de studio. Sessiemuzikanten werden bij  elkaar getrommeld en er kon worden  begonnen. De sessiemusici, door George  The Sideburys Isidenian = sessiernusici)   genoemd, waren onder andere: jim   Keltner, percussionist Ray Cooper, lan Wallace op de tam tam en jim Horn op de  sax. 

De naam Traveling Wilburys is  eigenlijk bedacht door jeff en George.  ijdens de opnamen voor de lp CLOUD NINE gebruikten ze de term 'Tremblin  Wilburys' om de onwelkome foutjes en  slippertjes aan te duiden. Die naam bleef  hangen. George het al ruim een jaar voor  het ontstaan van de Traveling Wilburys  plectrums met die naam erop drukken.  Ook namen de vijf helemaal in de geest  van de plaat pseudoniemen aan. George  koos voor Nelson Wilbury, jeff voor Otis,   Roy Orbison voor Lefty, Bob Dylan voor Lucky en Tom Petty was Charlie T. Het  uiteindelijke resultaat van de eerste lp van  de Traveling Wilburys was verbijsterend   goed. De plaat kwam op 18 oktober 1988  in de VS uit en 24 oktober in Europa. De plaat verscheen op het nieuwgevormde   Wilbury Records-label onder de naam 

THE TRAVELING WILBURYS VOL. ONE.       De plaat werd gedistribueerd door  Warner Bros. Het album bevatte tien  nummers. Over de exacte opnamendata  ijn nogal wat twijfels. In opgenomen       interviews met George zegt hij dat de middelste twee weken van mei 1988 nodig zijn geweest voor de opnamen. Anderen beweren dat de opnamen in eind  maart/begin april moeten hebben plaats gevonden. Het ongelooflijke succes was een zegen voor George, maar uiteraard  ook voor vier anderen.                     

 

HET DOEK GEVALLEN?                            

Op 6 december 1988, net toen de eerste Wilbury-plaat als  warme broodjes verkocht werden leek het doek voor de nieuwe hand alweer te zijn gevallen. Als gevolg van een zware hartaanval overleed Roy Orbison (Lefty Wilbury) op 52-jarige leeftijd. George zei in interviews: "We hielden van hem, in ons hart is hij nog bij  ons." Vlak voor Roy stierf had bij nog publiekelijk gezegd dat bij George eeuwig  dankte voor zijn uitnodiging bij de Wilburys. Roy Orbison, zijn carrière zat begin 1988 eigenlijk ook in een dip, de  Wilburys haalden hem eruit.  Roy Orbison was gestorven en de lp en de  single 'Handie With Care' stonden hoog in  de hitparades. Een bandlid minder. Zou  de nieuwe wonderlijke band dan nu alweer stoppen? De boys lieten er in ieder  geval in interviews weinig over uit.    

 

NIET STIL GEZETEN    

De Wilbury-jaren waren voor George qua  muziek een drukke periode. Afzonderlijk  van de Traveling Wilburys maakten de vijf  leden ook solo-platen waar zij elkaar mee  hielpen. Over de wederzijdse hulp bij lp's  later meer.  Na de eerste lp TRAVELING WILBURYS  VOL. 1 met zijn twee singles 'Handle With  Care' en 'End Of The Line'  kwamen er veel  speculaties. Ging de groep door en wel  met of zonder vervanger voor Roy  Orbison?    Begin 1990 werden de speculaties  waarheid. De Wilburys kwamen weer  geregeld bij elkaar. Dit resulteerde in een  opnarnesessie van ± 26 april tot 15 mei in  een privéstudio in Bel Air. Alhoewel ik deze datum bij de sessies  noem is dat niet zeker. In mijn boeken  lees ik de ene keer van die dag  tot die  dag, de ander geeft weer een andere  datareeks aan. Wel staat vast dat ze van  eind maart tot midden mei veel bij elkaar zijn geweest voor het schrijven en  opnemen van hun tweede album. Zonder vervanger voor Roy werd er dus gewerkt.  Geruchten waren er wel en misschien was  het wel zeker dat Del Shannon (de onvervalste rocker die met het nummer 'Runaway' in de jaren zestig furrore maakt) de plaats van Roy Orbison zou innemen.  Maar na het plotseling overlijden van Del    Shannon in februari 1990 kwam aan de  vermeende samenwerking  met de Wilburys ook een einde. Overigens pleegde Del zelfmoord.           

HOME

 >