GEORGE HARRISON    deel 4

 

Solodiscografie (singles/single cd's)  

officieel uitgebrachte, singles door Apple en Warner-Bros Voor zover mogelijk gebruik ik Nederlandse  katalogesnummers. Na 1982 werden geen Harrison-singles meer geperst in Nederland, dus vermeld ik Europese katalogesnummers.

Verder zijn er verschillende afwijkingen, zoals singles die alleen in de USA verschenen, deze worden uiteraard ook  oveel mogelijk vermeld. Verder valt natuurlijk op dat er weinig op single (cd)  bestaat van George. Deze behandel ik dus  in een apart onderdeel. De rest van de  singles zijn vinyl.    

 

Afkortingen:    

Kat.nr.: = katalogusnummer    

NL: = Nederlands    

EU.- = Europees    

UK.- = Engeland    

USA: = Verenigde Staten    

De singles staan in volgorde van datum.    

 

 

My Sweet Lord / Isn't lt A Pity   

November 1970    

Kat. n r: 5C- 006- 04692 (NL) (Apple)    

De eerste single van George werd meteen zijn grootste hit wereldwijd. In Nederland  stond de single vier weken op nummer 1  in de Nederlandse Top 40. De single  kwam uit zonder fotohoes, maar met     maatschappijhoes van Apple.

 

 

What Is Life /Apple Scruffs  

Maart 1971   

Kat. nr.-5C-006-04751 (NZ) (Apple)   

De tweede single van de 3-1p-box-set  ALLTHINGS MUST PASS. In Nederland deed  de single het redelijk goed, als hoogste  notering behaalde hij een derde plaats in  de Nederlandse Top 40. De single    verscheen zonder fotohoes maar met  maatschappij hoes van Apple.    '

 

 

My Sweet Lord / What Is Life

  

Januari l971   

Kat. nr: R5884 (UK) (Apple)   

Terwijl in Nederland twee singles werden  geperst van de 3-1p-box-set  ALL THINGS MUST PASS, kwam er in Engeland een  single uit met eigenlijk twee A-kanten. in  de Record Mirror Top 50 in Engeland  stond het singeltje vijf weken nummer 1.   

 

 

Bangla Desti / Deep Blue 

Augustus 1971   

Kat. nr: 5C-006-04888 (NL) (Apple)

De single 'Bangla Desh' is opgenomen om daarmee geld in te zamelen vanwege de bizarre omstandig heden in dat land. De single haalde in Nederland een tiende plaats in de Top 40. Het nummer

'Deep Blue' is verder op geen enkele lp/cd  uitgekomen. 'Bangla Desh' vinden we op THE BEST OF GEORGE HARRISON. In Nederland werd er ook een zogenaamde maxisingle van geperst.     

De maxisingle was 7 inch, maar er stonden wel drie nummers op.     

 

 

Bangia Desh / What Is Life / My Sweet Lord  

  

Juli 1972     

Kat. nr: 5C- 006- 05095 (NL) (Aple)     

De originele 7 inch maxisingle, alleen in Nederland uitgekomen.     

NB: de maxisingle werd een jaar later  uitgebracht dan de gewone single en behaalde een toch weer redelijke zeventiende plaats in Nederland.   

 

 

Give Me Love / miss O'Dell    

Mei 1973     

Kat. nr.: 5 C - 0 0 6- 0535 (NL) (Applle)     

Het nummer 'Give Me Love (Give Me Peace On Earth)' van de lp LIVING IN THE MATERIAL WORLD deed het wereldwijd heel goed. in de US een nr. 1 notering, in Nederland een vijfde plaats in de Top 40.   De single kwam uit met fotohoes. Het  nummer 'Miss O'Dll' kwam nooit op een lp te staan.     

 

 

Ding Dong Ding Dong/ I Don't Care Anymore     

December 1974     

Kat. nr: 5C- 006- 05770 (NL) )Apple)     

Een kerstsingle zou je het kunnen  noemen. in Nederland een negende plaats in de Top 40. Het nummer

'I Don't Care  Anymore' is op geen enkele lp van George  te vinden. 'Ding Dong Ding Dong' kwam van de lp DARK HORSE.

 

 

Dark Horse / Harris On Tour Express

   

Maart 1975    

Kat. nr.: 5C-006-0535 (NL) (Apple)

De single kwam uit met songtekst op de hoes. Hij behaalde in Nederland een teleurstellende drieentwintigste plaats in  de Tipparade,

 

 

You / World Of Stone

  

Oktober 1975  

Kat. nr.: 5C-006-05951 (NL) (Apple)  

De single met fotohoes deed het in  Nederland slecht, geen hitnotering was er voor het singletje weggelegd. Was George op zijn retour?  

 

 

This Guitar (Can't Keep From Crying) / Maya Love  

Februari 1976  

Kat. nr.: Apple R 6012 (UK)

In Engeland probeerde men van het album EXTRA TEXTURE nog wat te maken, door middel van het uitbrengen van een tweede single. Het was jammer, maar deze single deed helemaal niets in de Engelse   charts. De single kwam uit met fotohoes.  

 

 

This Song / Learning How To Love You  

November 1976  

Kat. nr: WB 168-56 (NL) (Dark Horse)

De eerste singel op George's eigen label Dark Horse, in Nederland gedistribueerd door WEA, onderdeel van het Amerikaanse Warner Bros.  De single behaalde als hoogste notering  een tweede plaats in de Tippparade en  kwam uit met fotohoes.  'This Song' was een bijtende satire op de affaire rond het nummer 'My Sweet Lord'. George was in 1976 verwikkeld in een rechtzaak rond 'My Sweet Lord'.

Bright Tunes Musie Corporation beschuldigde George ervan de melodie van 'My Sweet Lord' te hebben gestolen van het nummer  'He's So Fine' van de Chiffons uit 1963.  

George was zich er niet van bewust. Hij schreef 'My Sweet Lord' in  Denemarken en speelde zomaar drie   accoordjes en song daarbij 'Hare Krishna' en 'Hallelujah'. Dat het uiteindelijke 'My Sweet Lord' enorm op het Chiffons nummer 'He's So Fine' leek was louter toeval. Al zei de rechter dat George het niet expres gepikt had, hij verloor de rechtzaak wel. George moest 587.000 dollar schade-vergoeding betalen.

 

 

Crakerbox Palace / True Love

Februari 1977 

Kat. nr..- WB 16890 (NL) (Dark Horse)

Het clowneske nummer 'Crackerbox  Palace' op de A-kant en het door Cole Porter geschreven 'True Love' op de de B-kant. Als ondersteuning van de lp 33 1/3,  waar de nummers opstonden, nam George     thuis  voor het  nummer 'Crackerbox Palace' een clip op. Voor die  tijd - 1977 - een schitterende clip, waar veel van Harrisons vrienden in meespeelden, ondermeer (Rutle) Neil Innes.   De clip werd geregisseerd door Eric Idle.  'Crackerbox Palace' is volgens George een uitdrukking voor de fysieke wereld. De wereld is erg serieus en soms een zeer droefgeestige plek. Maar tegelijkertijd is het ook een grap. Het is allemaal   'Crackerbox Palace'. De single kwam uit met fotohoes en haalde in Nederland een vierde plek in de Tipparade.  

 

 

Truc Love / Pure Smokey 

Februari 1977  

Kat nr Dark Horse K 16896 (UK)  

Terwijl in Nederland 'True Love' als B-kant van de single 'Crackerbox Palace'   uitkwam, probeerden de platenbonzen in Engeland het met het nummer 'True Love als A-kant. De single kwam uit met fotohoes. Van het nummer 'Truc Love'  werd een promo-videoclip gemaakt, die eveneens werd geregiseerd door Eric Idle.  

 

 

It's What You Value / Woman Don't You Cry For Me  

Mei 1977  

Kat. nr: K]6967 (UK) (Dark Horse)

 

HOME

 >