GRETSCH DUO JET

George kocht deze alom bekende (zwarte) electrische gitaar in het begin van 1961 van een Liverpoolse visser die hem meenam uit de verenigde Staten. George gebruikte de Gretsch Duo Jet  als zijn standaard instrument tot medio juni 1963. Op zijn solo-album uit 1987 "Could Nine" zagen we George weer even terug met zijn oude juweeltje.

 

GRETSCH COUNTRY GENTELMAN

Toen The Beatles langzaam maar zeker aan bekendheid wonnen, schakelde George over op deze klassegitaar. George is naar eigen zeggen voor het eerst met het instument te horen op het nummer "She Loves You".

In 1965 viel het instrument stuk op één van de tours van de band. Op 9 februari 1964 trad de groep op in de befaamde Ed Sullivan Show. Harrison heeft speciaal voor deze show zijn 2e Country Gentleman ontvangen van de fabriek. De fabrikant pakte dit heel slim aan, want na de tv-uitzending steeg de fabricage van de Gretsch Country Gentleman met 100 stuks per dag.

De Country gentleman was een merkwaardige gitaar met een dichte grote klankkast. De f-gaten op de gitaar waren er op geschilderd.

 

GRETSCH TENNESEAN

Deze kersenrode klasse gitaar gebruikte George voor de opnamen van de Lp "Beatles For sale". In 1965 gebruikte hij hem voor de wereldtournee.

De ontwerpen van de Tennesean en eveneens van de Country Gentleman zijn mede tot stand gekomen met medewerking van de bekende vingerpikkende gitarist Chet Atkin. Tot zo ver gitaren van het merk Cretsch.

 

RICKENBACKER

Rickenbacker heeft naast de cretsch en vele andere merknamen veel te danken gehad aan The beatles. John Lennon was vanaf de Hamburg-periode al gek op deze gitaren. George expirimenteerde veel met zijn instrumenten en bespeelde tevens ook verschillende Rickenbackers in The Beatles-periode.

Wij noemen misschien wel de meest bekende Rickenbacker gitaar van George.

 

RICKENBACKER 360/12 DE LUXE

George kreeg deze gevlamde 12-snarige elektrische gitaar van de direkteur van de fabriek in februari 1964.

George gebruikte de gitaar voor het eerst op het nummer "You Can't Do That".

In 1964 en 1965 gebruikte George de gitaar  veel als slag- of ritmegitaar. Tevens nam hij de gitaar mee op tournees in 1964/'65. Zo ook in Nederland (Treslong in Hillegom en uiteraard in Blokker 6 juni 1964)

In 1965 kwam George in het bezit van een 2e 12-snarige 360 Rickenbacker die geheel gemodificeerd was met nieuwe elementen. De effecten op de song "If I Needed Someone" van Rubber Soul werden met deze gitaar gedaan. George gebruikte uiteraard niet alleen de 360/12

op de Lp "with The Beatles" maakte hij ook al gebruik van een Rickenbacker: de 425. Hij kocht deze in september 1963 toen hij op vakantie was in de Verenigde Staten bij zijn zus.

 

GIBSON S6 STANDARD

Een steviger, ruiger geluid met deze electrische gitaar van het bekende merk Gibson. Harrison kocht hem eind 1965 en gebruikte hem voor de songs "Paperback Writer" en "Rain". De kleur van de gitaar was kersenrood.

HOME

< >